19 Οκτωβρίου 2013

Ζωγραφική σε ύφασμα

Η ζωγραφική σε ύφασμα είναι από τα πρώτα μου DIYs, μαζί με το πλέξιμο, το βελονάκι και το κόσμημα σε πηλό (σε επόμενα posts...). Όταν πρωτοείδα σε μαγαζί στο Ηράκλειο χρώματα για ύφασμα εκστασιάστηκα! Για να μην πω το σοκ όταν λίγο καιρό μετά ανακάλυψα στο ίδιο μαγαζί χρώματα για ύφασμα σε μορφή στυλό (όχι μαρκαδόρο, το χρώμα είναι ρευστό μέσα σε σωληνάριο με λεπτή μύτη  - Pentart για Ύφασμα 20ml Liner). Τώρα μπορούσα και να γράψω!!!


Liner για ύφασμα
 



















Liner για 3D αποτέλεσμα



Τώρα πια τέτοιου είδους χρώματα υπάρχουν παντού και για κάθε τύπο υφάσματος (λίκρα, βαμβακερά κ.α). Παίρνω για βαμβακερά συνήθως και τα χρησιμοποιώ σε όλα τα υφάσματα (Συνήθως προτιμώ την εταιρεία PEBEO SETACOLOR ). Πρώτα το ύφασμα πρέπει να πλυθεί (γιατί συνήθως μπαίνουν λίγο στο πρώτο πλύσιμο αλλά και για να φύγει η κόλλα), να σιδερωθεί και μετά ο καμβάς μας είναι έτοιμος! Το πρώτο πλύσιμο μετά τη βαφή καλό είναι να γίνεται χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα και σε μέτρια θερμοκρασία (40ο). Μετά άφοβα με τα υπόλοιπα και αν χρειαστεί και σε υψηλότερη. Αν έχετε χρησιμοποιήσει βαφές που αφήνουν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα (για παράδειγμα Liner για 3D αποτέλεσμα ), καλό θα ήταν τα ρούχα αυτά να τα πλένετε σε πρόγραμμα για ευαίσθητα γιατί με τα πολλά πλυσίματα και το στύψιμο θα ξεκολλήσουν κάποια κομμάτια βαφής.

Φυσικά το κόλλημα κράτησε αρκετό καιρό (1-2 χρόνια) ζωγραφίζοντας ότι υφασμάτινο έβρισκα. Μπλούζες - φούστες κυρίως, αλλά και σεντόνια, πετσέτες, μαξιλαροθήκες και τσάντες. Από όλα αυτά λίγα πράγματα δυστυχώς κράτησα στο αρχείο (από τότε έμαθα να αρχειοθετώ τα πάντα).

Πρώτες προσπάθειες (1998 - 2000).

Αφηρημένα σχέδια (η σπείρα φυσικά παρούσα)για να πειραματιστώ με την ανθεκτικότητα των χρωμάτων.




























Αγαπημένη λινή φούστα...Περί το 2003...




Και λίγα στρασάκια...





Για το παρεάκι του μεταπτυχιακού... Γιάννη, Νίκο, Στέλλα, Τρισεύγενη και την αφεντομουτσουνάρα μου! Μία ματόμπλουζα για τον καθένα μας...




Poison Ivy λατρεμένη μπλούζα με ζωγραφισμένη όλη την πλάτη και μέρος του μπροστινού...




2009 - 2010

Για την βάφτιση της αγαπημένης μας φίλης Μαργαρίτας...



Λαδιά στα παιδικά μπλουζάκια που επιμένει; Κανένα πρόβλημα! Άψογη κάλυψη με ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα...



Η ζωγραφική σε ύφασμα είναι ιδανική και για απασχόληση των μικρών εξερευνητών. Μπορούν αν ζωγραφίσουν ένα μπλουζάκι και να το χαρίσουν σε αγαπημένα πρόσωπα (παππούδες, γονείς, αδέρφια, φίλους κτλ). Είναι προσωπικό και μοναδικό! 

Πιάστε πινέλα και δοκιμάστε το!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου